Praca poświęcona diecie i potrawom spożywanym przez szlachtę angielską na przełomie średniowiecza i czasów nowożytnych. Opisano w niej charakter społeczeństwa angielskiego w XV i XVI wieku, rezydencje szlacheckie i organizację ich dworów, a także sposób żywienia, zasady stosowane przy układaniu diety oraz obowiązujące podczas uroczystych uczt w rezydencjach szlacheckich.
Celem książki jest nie tylko przybliżenie okoliczności towarzyszących tytułowej odbudowie samorządu miejskiego w „duchowej” stolicy Polski – drugim obok Lwowa najważniejszym mieście Galicji, ale także ukazanie dotychczas słabo lub wcale nieznanych wątków wpisujących się w... więcej »
Autor ukazuje klęskę Francji w 1940 r. z perspektywy socjologicznej, wychodząc z założenia, że podpisanie rozejmu przez największe mocarstwo okresu międzywojennego pozbawiło Polaków nadziei na szybki koniec wojny i odbudowę państwa i zostało przyjęte podobnie do klęski polskiej we...
Rozprawa wpisuje się w nurt badań historycznych i politologicznych nad dziejami Polski XX stulecia. Jej autorka na podstawie artykułów publikowanych w gazetach i opiniotwórczych czasopismach przez czołowych publicystów a zarazem działaczy czterech dominujących w tym czasie ugrupowań... więcej »
Siódmy tom z serii Region – Edukacja – Kultura poświęcony został historii, architekturze, miejscu oraz roli dworów i dworków polskich w rodzimym kulturowym krajobrazie, a w szczególności w krajobrazie „małych ojczyzn”. Koresponduje on bezpośrednio z wydanym w 2014 roku tomem... więcej »
Przedmiotem pracy jest mało znany epizod ukazujący wysiłki księcia Adama Czartoryskiego i jego współpracowników, mające na celu organizację legionów polskich w Egipcie w latach 1833–1834. Wybrany przez Autora temat jest interesujący i ważki naukowo, a do tego przedstawiony w sposób...
Publikacja zawiera 22 teksty poświęcone ekslibrisowi. Ich autorami są polscy i zagraniczni badacze, kolekcjonerzy i miłośnicy proweniencji, reprezentujący różne instytucje nauki i kultury – uniwersytety, muzea, biblioteki, galerie. Prace nad publikacją rozpoczęto w roku 2016, w tym roku...